Какво е HDTV?

HDTV е нов формат за телевизия с висока разделителна способност (High Definition Television)

Резолюцията обикновено е между 1280x720 (1 мегапиксел) и 1920x1080 (2 мегапиксела), което е от 3 до 6 пъти повече от тази на PAL DVD 720x486 или NTSC DVD 648x486 (0.3 мегапиксела).

Не може да се гледа на обикновен домашен DVD/DivX плейър, освен ако на него изрично не пише "HDTV" или "HD ready".

Същото важи и за телевизорите - тези с висока резолюция имат емблема HDTV / HD ready. Далеч не всички плазмени, LCD или 100 Hz телевизори поддържат HDTV. Нужно е също така телевизорът да има специален цифров вход HDMI (High-Definition Media Interface), през който по цифров път се предават видео и многоканално аудио, или поне вход за PC (VGA или DVI). Съществуват преходници от DVI към HDMI за връзка от PC към HDTV телевизор, когато телевизорът няма PC вход. В този случай е задължително видокартата да има DVI изход - не може да се включи VGA-изходът на PC към HDMI вход на телевизор.

Разбира се, HDTV устройство (плейър или компютър с TV-out) може да се включи и към обикновен телевизор през видео-вход (SCART, S-video и т.н.), но тогава няма да има разлика спрямо DVD - обикновените PAL телевизори показват максимум 720x512 точки. HDTV телевизор, включен през видео-входовете, също си губи високата резолюция.

За да се гледа на компютър е нужен поне 2GHz процесор и ffdshow codec (влкючен е по подразбиране в текущия k-lite kodec pack).

HDTV няма нищо общо с progressive scan - това са съвсем различни неща, въпреки, че HDTV телевизорите по правило са с progressive scan.

Добавка от lorius:

Ето и още малко видео информация не само за:HDTV
* CAM - Запис с видеокамера от киносалон. Качеството на картината обикновено е добро, но звукът най-често е изключително лош и речта е трудно разбираема.

* Telesync (TS) - Запис от киносалон със скъпа видеокамера и със звук, получен от различен източник (така че публиката да не се чува). Отличават се с много добро качество и стават за гледане.

* Telecine (TC) - Осъществяват се по няколко начина, но всички чрез снемане от кинолентата. Рипват се в широкоекранен (letterbox) или пълноекранен (pan and scan) формат с отличен звук и картина. Най-разпространеният начин за създаването им е като се включи устройство към киномашината, което сваля продукцията на VHS лента (наричат се telecine устройства, нo има и такива, които генерират изходните данни в цифров формат и след това се вкарват в лаптоп или видеокасетофон за да се получат VCD-та).

* Screener (SCR) - Скрийнъри. Записват от промоционални видеокасети, които се разпращат на цензуриращи екипи, филмови критици и др. Качеството обикновено е като на нормалното пазарно копие, с изключение на това, че може да се появяват съобщения за запазени права по време на филма, черно-бели отрязъци, моментна липса на звук и др.

* DVD-Screener (DVDscr) - Подобно на SCREENER, но оригиналът е DVD. Обикновено форматът на картината е широкоекранен, но липсват допълнителните материали и екстри, които пазарното копие би съдържало.

* DVDRip/LD - Запис от DVD или Laserdisc версии на филм, с максимално добро качество.
* VHSRip - Записи от видеокасета. Използва се предимно за разпространение на спортни и XXX продукции.

* Workprint (WP) - Всеки кадър от филма е снет от целулоидния (или друг) източник. Това обикновено са непълни варианти на филми. Звукът може да е перфектен, а качеството на картината варира. Рядко срещани.

* High Definition Digital Television (HDTV) - Записи от цифров източник - 720p (60 fps) или 1080i (30 fps).

* Pure/Pirated Digital Television (PDTV) - Записи, извличани директно от цифров поток на предаване чрез DVB-{S,T} или HDTV карта. Включват и всички цифрови записи, които не са в HDTV формат.

* TVRip - Записи от аналогов телевизионен източник или от цифров с междинно аналогово преобразуване, например цифров (аналогов) сателитен (телевизионен) приемник със S-Video изход към TV-Tuner Capture карта.

* DivX/XviD Re-Enc - Преенкоднат запис с по-малък обем (200-300MB), направен от друг DivX/XviD с по-високо качество. Не се препоръчват за сваляне, освен с цел информативен преглед на даден филм.

* Asian Silvers/PDVD - "Азиатски станиоли" - копия на филми, които никога не са издавани или са предпродукция. PDVD е същото нещо, но с DVD източник.

* Subbed - Запис с вградени субтитри, най-често на един език и доста малки. В други случаи обаче, има на 2 или повече езика, които заемат голяма част от картината.

* Watermarks - Записи със символи (BD, A, Z и др.), вградени във филма. Обикновено вградени от хората, които са направили записа.

* Straight To Video (STV) - Филми, без кинопремиера (дори кинопрожекции), разпространени направо върху носители за домашно видео.
{START_COUNTER}