Кой TV Tuner да изберем?

Кой TV Tuner да изберем?


До преди няколко години едно такова сравнително “екзотично” устройство като TV Tuner за PC беше прекалено скъпо, за да може всеки да си го позволи. Сега, обаче, нещата стоят доста по-различно. Поради големия спад на цените на всички компютърни компоненти през последните години, съответно и TV Tuner-ите поевтиняха. Това ги направи значително по-достъпни за нормалния потребител с по-тънък портфейл. Много хора вече разбират, че могат да си позволят и да отделят 60-70 долара за един не особено функционален, но все пак качествен Tuner.

Като принцип на работа това просто устройство не е нищо особено – чипът на картата просто конвертира аналоговия сигнал в цифров и след това софтуерът към устройството прилага Video capture по същия начин, както например прихващащият plug-in на Corel Draw. Това е много просто и поради това много евтино като изработка – трябват само що годе свестен чип на платката и добър софтуер. Разбира се, има и професионални платки използвани за направата на филми в Hollywood, които в много от случаите имат собствена памет и хардуерно MPEG2 кодиране. Записите и качеството на картината на подобни продукти е много високо, обаче и цената си я бива - от 1000 до 10 000 хиляди долара.

В момента на пазара могат да се намерят много и най-различни платки. За съжаление изборът не е толкова голям колкото при видео картите, но все пак можете да намерите и много качествени продукти ( аз успях, значи и вие можете :) ).

Когато избирате вашия TV Tuner можете да изберете няколко варианта:

 • да си купите видео карта с вграден Tuner;

 • да си купите външен Tuner (USB);

 • да си купите вътрешен Тунер (PCI).

 • Ще разгледам трите възможни случая по-подробно. Ако решите, че ви трябва нова видео карта, на която има Tuner, трябва да знаете нещо много важно, въпреки че цената ще ви се стори по-приемлива, отколкото да си купите и двете по отделно, когато видео картата остарее ( което в момента става със светкавична скорост!!! ) и решите да я смените, с нея ще трябва да продадете и своя хубав TV Tuner. Това е голям проблем както за повечето потребители с малак бюджет, така и за по-заможните притежатели на ATI видео карти, чиито TV Tuner е на отделна платка ( модел ATI TV Tuner ). Ако притежателят на подобно устройство реши да смени графичния си ускорител, новият пак трябва да е ATI в противен случай Tuner-ът просто няма да работи.

  Решенията за видео карта с вграден Tuner са сравнително малко. Някои от по-известните са на фирми като Pixel View и ATI. Последните решения на Pixel View (PixelView All-in-ComboTV256 [ Nvidia Geforce 2 MX ] и PixelView All-in-ComboTV128 [ Nvidia Riva TNT2 M64 ] ) са доста качествени и имат много добър софтуер. Доставят се и със дистанционно управление ( по желание на клиента ), което се свързва към специален порт, намиращ се на картата. Тези карти са сравнително добри, но ъпдеити на Pixel View TV Station/ Pixel View Radio Station, както и новите драйвери излизат изключително рядко. Това може да не притеснява някои хора, чиито Tuner-и работят добре, но други, които имат проблеми със софтуера биха се изяли заради 60-те похарчени долара, без явна полза. Това е голям минус за иначе добрата платка. В тази категория има още един голям участник, предназначен за хората с повече пари – това е All-in-Wonder, серията на ATI. Единственото оплакване, което потребителят може да има от нея е, че към платката не може да бъде включено дистанционно управление. Много е жалко, че инженерите на една такава голяма и уважавана фирма като ATI не са се сетили да предоставят такова просто удобство. Хубавото в този клас карти е, че притежателят си спестява допълнителния PCI слот, нужен за инсталирането на отделен Tuner, а така също и едно IRQ, което може да е от полза при инсталиране на друго устроиство.

  Друг вид Tuner-и както по предназначение, така и по цена са външните такива. Те са леки, компактни, инсталират се без да се отваря компютъра и са сравнително надеждни. Основно се използват за Laptop системи, поради невъзможността не един такъв компютър да бъде включен нормален PCI Tuner. Сред неголемия избор от външни устройства много силно впечатление правят ASUS TV Box, Hauppauge USB-Box, Pinnacle Studio PCTV/USB, Pixel View Play TV USB Pro, и Lifeview Live TV-Box. Изброените тук Tuner-и имат много сходни характеристики с малки изключения. Такова е например Lifeview Live TV-Box, който освен телевизия и теле текст може да предостави на притежателя си и радио. Също много интересен е тунера на ASUS, който не може да прави какъвто и да е capture, защото дори не се свързва с компютър. Той представлява просто един Tuner, идентичен с този, намиращ се в телевизор, но изваден и сложен в хубава, лъскава кутийка. Това значи, че той се използва като просто се свързва с монитора на PC и практически можете да си служите с това устройство дори без да имате компютър – трябва ви само един PC монитор. Също така този сравнително евтин тунер може да се свърже към телевизор и по този начин да ловите Hyper-band канали, които повечето по-стари телевизори не поддържат. Друг външен тунер от голям интерес в този клас устройства е Pinnacle Studio PCTV/USB, чиито много качествен софтуер и добра фирмена поддръжка го правят идеален за хора с по-големи възможности, обичащи да експериментират с нови операционни системи (това е единственото външно устройство, имащо нормално работещ софтуер за Linux).

  Последни, но не и по важност са PCI TV Tuner-ите. Тези устройства в много случаи са по-евтини от вградените и от USB тунерите поради простотата на самата платка. На нея има само същинския тунер, обикновено Philips, Temic или LG, Analog-to-Digital чипа и няколко филтъра за по-чист сигнал. В много случаи купувачът ще бъде изправен пред дилемата с кой чип да е картата или какъв да е същинският тунер. Основно Analog-to-Digital устройството е на Rockwell или както сега се напичат – Conexant. Това са сравнително добри и вече доказали се чипове, които са масово използвани и затова имат добра поддръжка от програми на други производители (Ulead, Adobe, Coral). Нещата със същинския тунер стоят малко по-различно. Многото различни производители предоставят спецификации, които в много случаи са уникални за дадения тунер. Най-разпространените чипове са тези на LG и Philips, но много от големите фирми ползват тези на Temic. Те са почти идентични с тези на холандския гигант (Philips), но за разлика от тях имат възможност за включване на NICAM стерео без прибавяне на допълнителни компоненти.

  Този клас тунери има най-много представители. Всички големи производители, които имат външни или вградени тунери притежават и модели които се използват с обикновено PC и се включват в PCI слот. Въпреки че има и "no name" тунери, чието качество е сравнително поносимо, много по-спокойно ще гледате телевизия с едно устройство на Pinnacle Systems, ATI, или Hauppague. Те имат много по-добра поддръжка и с всяка нова версия на софтуера се добавя използването на някои от странните български стандарти ( примери са Нова Телевизия и Канал 1, които се излъчват на нестандартни честоти – звукът се излъчва на PAL ,а картината на SECAM.

  Аз лично отдавам своите предпочитания на продуктите на Pinnacle Systems поради много удачният им софтуер и добрите продукти използвани при направата на платките. Голямата немска фирма съставя своите “творения” с продуктите на Philips или Temic (с какъв чип е вашият тунер ще разберете когато отворите кутията J , моят е Temic и съм много доволен) и чипове на Conexant – BT878 и BT848. Много функционално е и дистанционното управление, което въпреки малкия си размер има необичайно голям брой функции, които рядко могат да бъдат срещнати дори и при един нов телевизор. За разлика от всички други тунери в този клас, тук можете да четете теле текст докато гледате дадения канал – това при другите устройства е невъзможно, заради получаващата се интерференция. Както винаги, обаче, всичко хубаво си има и някой дефект. При този тунер това е неудачната смяна на начина, по който се сканират каналите, в зависимост от региона в който живее клиента. Това значи, че ако опитате да сканирате кабелната си телевизия с настройка “български регион” ще получите по-лоши резултати от колкото, ако я сканирате на “унгарски регион”. Този недостатък не е много смущаващ след като потребителя се научи да го преодолява, но един човек, който не е работил със софтуера на Pinnacle Systems може да остане разочарован след като получи резултатите от “българското” сканиране и така да си извади грешни изводи за иначе добрия тунер.

  .

  Друга много известна фирма произвеждаща TV карти е Hauppague. Както винаги, англичаните знаят какво правят и тяхната серия WinTV е много успешно проектирана. Всички карти използват Conexant чипове и Philips тунери. Поради качествените филтри, използвани на устройството, WinTV серията са много чувствителни, и дори някои хора казват, че с такъв тунер можете да получите по-добри резултати от колкото с карта на Pinnacle Systems например. Това може и да е истина, но за жалост може да се окаже поредният опит да се ощети конкуренцията. Ако това е така, обаче, аз никога не бих си купил тунер от Hauppague, защото една уважаваща себе си фирма трябва първо да “оправи” собствените си продукти, а после да плюе сериите на другите, а в WinTV определено има много за “оправяне”. Големи проблеми ще има притежателят с просто непростимо лошия софтуер, направен от инженерите на английската фирма. При опит за capture предоставената програма дава странни грешки, които понякога довеждат до "fatal error" (запазена марка на Microsoft J ). Това е един голям проблем за иначе добрата платка и може да накара дори заклети фенове на фирмата да се обърнат към конкуренцията.

  Разбира се, има и много други тунери на по-малки производители, но те са много близки като функции и би било загуба на време да се разглеждат по-обстойно. Въпреки това, аз ще спомена и някои по-евтини решения – например Life View или продуктите на Pro-Link (Pixel View). И двете фирми правят почти идентични карти и много близък като функции софтуер. Поради не особено доброто качество на използваната техника и двата конкурента имат един и същи проблем – лошо приемане, което особено при ниското качество на кабелната телевизия у нас, може да се окаже фатално.

  На българския пазар в момента има много голямо разнообразие от TV тунери и зависи само от избора на клиента кой ще предпочете. Лошото е, че българският купувач е склонен да прави компромиси с качеството, заради цената. Това може да се отнася за други компютърни части в много малко случаи, разбира се, но точно изборът на картата ще определи дали ще имате снежинки по образа или не. Затова не пестете пари когато купувате това устройство – дайте 25-30 долара повече и се насладете на качеството, на което се радват “белите” хора на запад.

  {START_COUNTER}