Програми за ТВ тунери

Програми за ТВ тунериДа съвсем скоро по-голямата част от пазара на ТВ тунери заемаха устройствата, базирани на чиповете Conexant. Но както е известно, ако един производител престане да усъвършенства своя продукт, неговото място много бързо ще заемат други. Такава участ постигна и някога най-популярният чипсет. Заради доста посредствената поддръжка от страна на производителя той постепенно загуби своите позиции в световен мащаб. Както можеше и да се очаква, този обрат в събитията произведе нов победител и това засега са устройствата, базирани на чипсети от компанията Philips. Победата е напълно заслужена, тъй като Philips успя да реализира повечето от тези функции, които Conexant обещаваше дълго време, но така и не изпълни.
За да работи пълноценно, новият хардуер има нужда и от качествена софтуерна поддръжка и именно тук пред потребителите възниква проблемът с избора за подходящи програми, тъй като на много малко разработчици се отдава да намерят разумен компромис между удобството и функционалността на програмата. Тествахме трите най-популярни приложения за гледане и запис на телевизия.

Fly2000TV

Освен самата програма, авторът предлага на потребителите избор от два пакета WDM драйвери, които ще ви помогнат да оцените възможностите на този продукт. а те далече не се изчерпват с гледането баналното гледане на ТВ.
Програмата използва технологията Microsoft DirectShow, която ви позволява да без особени проблеми да снемате кадри от екрана с резолюция до 768x576 пиксела. Веднага след инсталация на потребителя се предлага възможността да избере използваните в системата аудио и видео устройства и да потърси достъпните ТВ и радио канали. От най-важните плюсове на програмата можем да отбележим запомняне настройките на яркостта, контраста, наситеността и чистотата на всеки ТВ канал. Освен това може да слушате FM радиостанции в диапазона 65–190 Mhz.

DScaler

Вторият участник в нашите тестове е пакетът DScaler, който не без основание претендира да е най-добрата програма за гледане на телевизия. Наистина, броят на достъпните настройки и вградените в пакета филтри са изключително много на брой. За работа с програмата не се изискват никакви специални драйвери - ще са достатъчни и тези, които ще намерите на диска от тунера. При първото стартиране ще ви бъде предложено да изберете модел на използваната в системата видео карта, а също и да проверите кои телевизионни канали са достъпни. Малък недостатък е работата с поточно видео. В този момент то е доста просто и не предлага никакви специални възможности.

ChrisTV

Приключваме теста с програмата ChrisTV. Въпреки своята младост, тя вече завоюва достойни позиции. Не на последно място е подходът към външния вид на интерфейса. Както и предишните два пакета, след първоначалните настройки, трябва да потърсите достъпните ТВ канали. Веднага след това търсене може да се върнете към менюто за настройки и да лесно да зададете както честота, така и системата за разпръскване на всеки ТВ или радио канал. В допълнение може да изберете и звуков режим. При запис имате възможност да регулирате сами нужните параметри. Сред тях са размерът на кадрите, количество кадри в секунда.

Заключение

Както показа нашият неголям тест, ако по някаква причина не сте доволни от качеството на програмите, предлагани от производителят на вашия ТВ тунер, адекватната им замяна няма да бъде голям проблем. Ако търсите голямо количество функции, обърнете внимание на Fly2000TV. Ако ви трябва добра и безплатна програма, възползвайте се от DScaler. Що се отнася до ChrisTV, бихме ви я препоръчали с чиста съвест след излизането на малко по-стабилни версии.{START_COUNTER}