ТВ тунерите – не мит, а реалност

Преди години телевизионните тунери бяха скъпо и луксозно решение за домашния компютър. Днес обаче, наред с постоянния спад на цените на компютърните компоненти, тези устройства стават все по-евтини и започват да навлизат масово в домашния бит. Мнозина хора стигат до решението да закупят компютърен телевизионен тунер по простата причина, че едно среднобюджетно устройство предлага доста по-голяма гама от функции в сравнение с един евтин модел телевизионен приемник. Възможността някои модели да приемат и радиосигнал ги прави повече от удачен избор за тесните студентски общежития. Със закупуването на едно устройство, което струва колкото три различни, взети поотделно, се спестяват доста пространство и бюджет.

Когато застанете пред въпроса какъв модел да предпочетете, имайте предвид че нашият пазар предлага доста голямо разнообразие, но като цяло основният избор пада между външно устройство (най-често USB или PCMCIA) или вътрешно – проектирано за PCI слот. Съществуват и трети вид тунери – тези, които са вградени в някои модели видеокарти. Всяка една от тези разновидности има както своите предимства, така и своите недостатъци.

Преди да преминем към представяне на различните модели, предлагащи се на българския пазар, искам да спомена и основните критерии, по които следва да избирате новия си дигитален помощник.

На първо място, поинтересувайте се от системните изисквания на желаното устройство и вземете под внимание дали вашата система отговаря на изискванията му. Мнозина клиенти закупуват скъпи модели тунери, но впоследствие забелязват как старата им система започва да “диша” тежко всеки път, когато опитват да запишат епизод от любимия си сериал. В този случай се поинтересувайте за наличието на вградени хардуерни MPEG 2 декодери.

Друг важен критерий, на който много потребители обръщат внимание, е компанията производител на аналогово-цифровия преобразувател. Най-често той е производство на Connexant и Philips. Тези чипове са се доказали през годините и едва ли ще бъдете подведени, залагайки на тяхната производителност.

Разбира се, всяка уважаваща себе си марка тунери предлага и вграден радиоприемник, благодарение на който може да прослушвате ефирни радиостанции. Не на последно място, следва да се поинтересувате за функции като TimeShift (благодарение на нея може да превъртате и да давате пауза на предавания, излъчващи се в реално време), приложен софтуер, видеовходове и т.н.

На следващите страници ще ви представя част от най-продаваните и актуални модели тунери, предлагани на българския пазар.

 

 

Prolink – нискобюджетни решения за всеки

 

Компанията е основана през далечната 1898 година и едва през 2000 г. става официален производител на водещи решения в областта на VGA и мултимедийните add-on карти. Основната цел на Prolnik е да доставя висококачествени бюджетно ориентирани устройства на крайните си клиенти. Бързият поглед върху списъка от предлаганите продукти предначертава най-успешните и продавани модели в България: PlayTV Pro2, PlayTV ProUltra, PlayTV Mobile PCMCIA, PlayTV 400.

Първите два продукта се предлагат в PCI версия, което от своя страна е предпоставка домашното ви PC да посети обслужващия го сервиз. От друга страна, понякога тунерите за PCI получават смущения в картината, които обаче могат да бъдат ограничени чрез отметка на подходяща опция в BIOS. Като единствен недостатък се изтъква невъзможността на тунера да работи с ефирен сигнал. На практика това е предпоставка устройството да се използва единствено за гледане на кабелна телевизия на домашния компютър. За разлика от PlayTV Pro2, PlayTV ProUltra е снабден с дистанционно управление и предлага десетбитово кодиране на излъчвания телевизионен сигнал. При PlayTV Pro2 се извършва осембитово преобразуване на телевизионния аналогов сигнал в цифров, което води до по-ниско качество на картината върху монитора. Освен това битовото кодиране на аналоговия сигнал в цифров оказва пряко влияние и върху качеството на записания видеопоток. Друга разлика между моделите е, че за разлика от PlayTV Pro2, моделът ProUltra поддържа софтуерно емулиран стереорежим на звука.

От скоро време Prolink предлага и PCMCIA модел на тв тунер – Mobile, който има “олекотени” изисквания към преносимата система и е специално предназначен за тези модели, чийто процесор се намира под едногигахерцовата граница. За съжаление не разполага с дистанционно управление. В случай че отново държите на мобилността си и разполагате с доста добра настолна система, добър избор би бил PlayTV 400, който представлява външен модел тв тунер, но този път с налично дистанционно управление. Разбира се, цената му е приблизително два пъти по-висока, отколкото на нискобюджетните модели Pro2 и ProUltra, което го прави удачно решение, но не за всеки краен клиент с по-слаба машина.

Освен че предлага нискобюджетни решения на българския пазар, компанията има добре поддържан форум в интернет с най-често задаваните въпроси и проблеми, които могат да бъдат в помощ както на начинаещи потребители, така и на по-напреднали. За по-голяма изчерпателност ще спомена, че компанията предлага по-голямо разнообразие от налични продукти, но за наше огромно съжаление, не са достъпни в България.

 

AverMedia – богат избор за претенциозните клиенти

 

Основана през 1990 г., компанията до ден днешен успява да превърне множество иновативни решения в областта на информационните технологии в комерсиални продукти на достъпна цена. Едва към 1997 г. става публична компания в Тайван, като за “краткото” си време на съществуване оправдава доверието на крайните потребители и печели няколко награди.

На българския пазар има голямо разнообразие на продуктови решения от AverMedia. Този път ще спра вниманието си на най-актуалните и най-търсени модели. В ценово отношение сред основните претенденти на PlayTV Pro 2.0 и PlayTV Pro се нареждат AverTV GO 007 и AverTV GO 007+. Подобно на моделите от PixelView, тези също залагат на софтуерен видеодекодер, което е и основна предпоставка за нужда от по-бърза система, в случай че решите да използвате функции като TimeShift и Capture. Освен че са евтини, се оказва, че това са и едни от най-продаваните модели на марката на българския пазар. Те са снабдени със стандартни видеовходове – S-Vidео и вход за включване на кабелна телевизия. Вградените аналогово-цифрови преобразуватели са деветбитови, което е предпоставка моделите да предлагат малко по-висококачествена картина в сравнение с PlayTV Pro2.0 и незначително по-нискокачествена – от PlayTV Pro. И двете устройства поддържат кодиране на видеосигнала в стандартен MPEG 1, MPEG 2 и MPEG 4 видеофайл. Не е пропусната и поддръжка на функцията TimeShift.

Сред най-продаваните, но за сметка на това пък малко по-скъпи, се нареждат моделите AverTV Studio 303 и AverTV Studio 303+. Съгласно спецификациите им, една от основните разлики между тях е във възможността на 303+ да осъществява запис на излъчвания видеопоток директно във формат MPEG 4 (освен стандартните MPEG 1 и MPEG 2). Друго предимство на AverTV Studio 303+ пред Studio 303 се крие в това, че Studio 303+ съдържа десетбитов аналогово-цифров преобразувател (за разлика от деветбитовия на 303), което е неминуема предпоставка за по-високо качество както на възпроизвежданата картина, така и на тази, която е била предварително съхранена. И двата модела поддържат RCA (Composite), S-Video и коаксиален вход за видеопредаване. Разбира се, стандартна опция е и наличното дистанционно управление.

Впечатление прави наличието на модел с истински вграден хардуерен MPEG 2 декодер. Става въпрос за AverTV MCE, който освен въпросния декодер притежава и една допълнителна функция – благодарение на специална TBC (Time Base Corrector) технология повишава качеството на видеоизображенията от старите видеокасети. На практика вграденият MPEG 2 декодер е предпоставка за по-малки изисквания към компютърната система, освобождавайки процесорно време за изпълняване на задачи на заден план. Въпреки приблизително три пъти по-високата си цена от тази на нискобюджетните модели, инвестицията в подобен продукт остава актуална дори при непрекъснатата поява на нови високопроизводителни дву- и многоядрени процесори. Моделът е комплектуван с всички възможни видеовходове – S-Video, Composite (RCA) и коаксиален вход (за кабелна телевизия).

В продуктовата линия на AverMedia се откриват и хибридни модели тунери, които освен аналогова наземна телевизия поддържат обработка и възпроизвеждане на цифрова. Въпросният модел е Aver TV Hybrid +, който се предлага в две основни разновидности – за настолна система (PCI версията) и за преносими системи (PCMCIA версията). Продуктът поддържа и новия стандарт за висококачествена цифрова телевизия – HDTV, като отсъствието на хардуерен декодер е предпоставка за по-високи системни изисквания. В този случай необходимият минимум за безупречна работа на продукта е процесор Pentium 4 2,4 GHz или еквивалентен. Налице са също основните видеовходове, като инвестицията в подобен тип тунери си заслужава единствено ако в близко време сте запланували прокарване на цифрова телевизия у дома.

 

Pinnacle – качеството има цена

 

Компанията е основана през 1986 г. и още със самата си поява на пазара насочва усилията и производствения си процес към мултимедийната индустрия. Основна цел на Pinnacle е създаване на иновативни и надеждни решения, които да бъдат в помощ както на прохождащите потребители в областта на мултимедията, така и на професионалистите в нея. През август месец миналата година Pinnacle бе закупен от Avid, като няколко месеца по-късно бяха обявени и първите продукти от серията Avid Liquid.

Сред най-продаваните модели от марката е Pinnacle PTCTV110i, който, подобно на топрешенията от другите фирми, се предлага с дистанционно управление и стандартни входове за видеопоток. За съжаление обаче нито този, нито друг продукт от серията тунери на Pinnacle не включва хардуерен декодер. Това е и основното оправдание за високите системни изисквания, които имат голяма част от продуктите на Pinnacle – процесор Pentium 4, 1,8 GHz или Athlon XP. Тунерът предлага стереорежим на звука и позволява директен кепчър в MPEG 1/ MPEG 2 формата.

Други актуални модели на фирмата са нискобюджетните устройства PCTV 40i и PCTV 50i. Една от основните разлики между двата модела е, че 40i не разполага с дистанционно управление и вграден FM тунер. Прихванатото видео може да бъде записано във формат MPEG 1. 50i пък се предлага с вграден радиотунер, като отново налице са всички възможни видеовходове.

Отскоро се предлага сравнително нов модел устройство, което работи безупречно както с аналогова, така и с наземна цифрова телевизия. Става въпрос за PCTV 310i, който освен перфектна поддръжка на двата стандарта предлага и висококачествен стереозвук. Разбира се, получавате същ стандартно дистанционно управление и вграден радиотунер. Поддържа се запис на излъчваната програма в почти всички видеоформати.

Освен хибридните модели, сред разнообразието от продукти може да откриете и истински сателитни тунери – Pinnacle PCTV 400e и Pinnacle PCTV 400i, които по същество представляват съответно външна и вътрешна разновидност на един и същи модел. Устройствата поддържат кодиране на записания видеопоток в почти всички съществуващи видеоформати.

Друга съществена характеристика на актуалните модели тунери е перфектният оптимизиран софтуер, който позволява фина настройка на устройството. При някои от моделите се поддържа функцията за директен запис върху DVD (CD) носител на предаване, излъчващо се в реално време. За вградения FM тунер няма да споменаваме, тъй като той е най-малката екстра, която продукт от толкова висок клас може да предложи. Възможен е ъпгрейд на двата модела, благодарение на което ще имате възможност за гледане на телевизия с Dolby Digital 5.1 звук. Разбира се, освен всичко друго е необходимо излъчваното предаване да се разпространява съгласно необходимия стандарт

Hauppauge – високо качество на достъпна цена

 

Hauppauge представлява друга компания, стъпила отдавна на пазара за TV/FM тунери, която и до ден днешен продължава да предлага нови и интересни решения в тази област. С нискобюджетните си тунери и висококачествените video editing карти компанията е насочила вниманието си както към крайните потребители, така и към професионалистите в областта на видеообработката. Освен голяма част от аналоговите тунери, които Hauppauge предлага, не е подценена и нуждата от поддръжка на цифрова (DVB) телевизия.

Сред продуктовата листа на Hauppauge може да откриете пет модела аналогови PCI тунери: WinTV-Go-Plus, WinTV-Go-FM, WinTV-Radio, ImapctVCB и WinTV-Theater. Разбира се, подобно на други тунери от нискобюджетния клас, тези модели също имат малки изисквания към хардуера по време на плейбек и огромна изчислителна мощ по време на запис в реално време. Общото при аналоговите модели е, че всички те могат да запишат видеоизображение в резолюция до 1600 х 1200 пиксела. Разбира се, моделите поддържат и прихващане на изображение и записването му в произволен графичен формат (JPEG, BMP, GIF и т.н.). Моделът WinTV-Theater е удачно решение за всеки маниак на тема висококачествено аудио и видеоизображение в едно, тъй като освен стандартната функция на телевизионен тунер, първенецът има вградени изходи за 5.1-аудиорежим. Разбира се, ако някои от вас притежават хубава средностатистическа звукова карта, едва ли ще бъдат впечатлени от тази екстра.

В случай че имате желание да слушате и радио, може да закупите WinTV-Go-FM или WinTV-Radio. Освен стереорадио в WinTV-Radio (това при WinTV-Go-FM е моно) получавате допълнително дистанционно управление и допълнителен S-Video вход към стандартния Composite. От разгледаните модели WinTV-Gо представлява най-нискобюджетното и “олекотено” решение на Hauppauge. За разлика от някои свои колеги в серията, той не предлага радиотунер и дистанционно управление. Недостатък е и монорежимът, който картата поддържа за възпроизвеждане на аудиопотокa.

В случай че решите да заложите на външни тв тунери, компанията предлага четири налични модела: WinTV-USB2, WinTV-USB, WinTV-USBFM, WinTV-USB-Live. Ако разполагате с по-стара машина, която не поддържа стандарта USB2.0, може да закупите WinTV-USB. От компанията уверяват, че и в двата случая – без значение дали устройството ще работи свързано към USB2.0, или USB1.1, производителността като цяло остава еднаква. Все пак, за да бъдат убедени притежателите на “сравнително” нови системи, поддържащи USB2.0, да закупят малко по-скъпия модел – WinTV-USB2, Hauppauge се е постарала да включи в пакета му и дистанционно управление. Не е подценена и нуждата от висококачествено аудио, което в случая е DolbyX. Както обаче сами може да се досетите, WinTV-USBFM има вграден тунер (за разлика от другите разгледани модели), но пък звукът от картата е в монорежим. WinTV-USB-Live представлява най-орязаният и най-олекотен модел от серията. За разлика от събратята си, той не притежава нито дистанционно управление, нито вграден радиотунер. Е, все пак хубавото при комплекта е, че се предлага с лицензирана версия на софтуера на ULead – DVD Movie Factory.

Както споменах по-рано, компанията предлага модели на тунери, предназначени за DVB-S – стандарт за разпространение на цифрова телевизия в страната ни. Може да избирате между два основни модела: WinTV-Nova и WinTV-Nexus. Първият модел има две разновидности – за PCI слот и за USB порт. И двата модела не притежават вграден хардуерен MPEG-2 декодер, което от своя страна е предпоставка за по-ниска цена на продукта. Разбира се, в този случай ще се нуждаете от наистина мощна настолна система. WinTV-Nexus пък представлява по-олекотен за системата модел, който освобождава процесорно време благодарение на вградения хардуерен MPEG-2 декодер. И трите модела поддържат функцията Internet Via Satellite, която обаче следва да бъде поддържана и от вашия доставчик на DVB телевизия. Максималната скорост на обмен на цифрова информация е ограничена до 40 Mbit/s. Допълнителни изисквания към системата са наличие на сателитна чиния, както и средно по 1 GB дисково пространство за час записано видео във формат MPEG-2.

{START_COUNTER}