Телевизия от първия ред

Телевизия от първия ред

Няма пълно щастие за ТВ маниаците. Изглежда телевизията никога няма да успее да изпревари постиженията на черната техника и с развитието на технологиите за високоскоростно предаване на мултимедия по Интернет е сякаш обречена. Аналоговата телевизия отстъпваше на VHS плейърите по стабилност на картината. Дори ТВ каналът да излъчва фимите си от качествен носител, крайният резултат почти винаги биваше "обсипан" от множество ситни снежинки. Цифровата телевизия донесе решението на този проблем, гарантирайки, че картината и звукът няма да се повреждат при смущения в сигнала. Чистият образ и качественият звук се оказаха много по-лесно достижими, но възможността в един и същ честотен "пакет" да се поставят множество програми доведе до желанието на операторите да изстискват максимума и така снежинките на тв екрана се оказаха заменени от постоянна пикселизация на образа. Дори по-лошо - спътниците се изпълниха с програми, чието качество е по-лошо и от стандартен уебстрийм. И точно когато човек се почувства разочарован заради излъганите си очаквания от цифровата телевизия, идва новото обещание - HDTV.

По дефиниция HDTV (High Definition Television - телевизия с висока разделителна способност) е технология за телевизионно предаване, която осигурява качество на картината подобно на 35 мм лента. Това дава възмжност на телевизиите да излъчват филми с качество на звука, подобно на това на днешното DVD. HDTV получава, пресъздава и предава аудиозвук в Dolby Digital 5.1. Някои телевизионни станции вече започнаха да предават в HDTV формат с ограничен брой канали.
Историческата справка показва, че на 3 юни 1989 г. в Япония е излъчена първата HDTV програма. Първият образ, който бил показан, е на статуята на свободата и пристанището на Ню Йорк. Това излъчване изисквало 20 MНz канал, поради което аналогово HDTV излъчване се оказало неизгодно. Затова сега се предпочита цифровият стандарт, при който един HDTV канал заема 8 MНz.
В SDTV (стандартната цифрова телевизия) в такъв честотен диапазон могат да се съберат до 15 тв канала. Също до 8 MНz лента заема и стандартния аналогов тв канал.
НDTV предполага по-високо качество на на картината, с дисплей с вертикална резолюция от 720p или 1080i. p e обозначение за прогресивно сканиране, което означава, че всяко изписване на образа включва всяка отделна линия изграждаща картината - поредова развивка. i от своя страна означава interlaced или презредова развивка, когато всеки кадър се изобразява на две стъпки. При стандартната телевизия картината се състои от 480 линии, докато при двата формата за HDTV - съответно 720 или 1080 линии.
На практика в режим 1080i (1920 х 1080) на екрана се появяват 2 милиона пиксела 30 пъти в секунда, а в режим 720p (1280 x 720) те съответно са 1 милион, но се обновяват 60 пъти в секунда. При SDTV те са между 300,000 и 1 милион. Тези разлики неминуемо водят и до почти двойната разлика във възможността да се визуализират кадри за секунда (frames per second), като при HDTV те достигат до 60.
Продаваните сега HD телевизори поддържат както 720p, така и 1080i, поддържат и стандартната тв резолюция, което практически елиминира всички възможни проблеми в съвместимостта им.
Най-често HDTV работи с MPEG-4 или MPEG-2 компресия на образа. Като допълнително предимство това позволява на HDTV да взаимодейства с мултимедийни компютърни приложения директно. Например да бъде записвана на твърдия диск на компютъра или обратното – CD/DVD приложения да се стартират на HDTV системи.
В областта на DVD стандартите за образ с висока резолюция също ще се развие битка между два формата: HD DVD и Blu-ray.

ЕвроHD

Първият европейски медиен концерн, който започна редовни излъчвания на програма в HDTV беше немският ProSiebenSat.1 - през октомври миналата година в този формат се транслират някои части от програмата на ProSieben и Sat.1. Първият игрален филм, излъчен с висока разделителна способност в Германия, беше хитовият "Minority Report" с участието на Том Круз. По 3 милиона евро годишно инвестира в HDTV ProSieben, като успя да изпревари в това отношение доставчика на платена телевизия Premiere.
И в Англия доминиращият доставчик на платена телевизия BSkyB бе изпреварен в това отношение. Кабелният оператор Telewest (слял се по-късно с друг оператор - NTL) бе първият, който започна да предлага на абонатите си телевизия с висока разделителна способност срещу 10 лири месечно. Засега пакетът им включва програми на BBS Worldwide, в скоро време се очаква пускане на pay-per-view (PPV) канали. Сет топ устройствата са предоставени от Scientific-Atlanta и позволяват на потребителите да записват в тях около 80 часа предаване във формата на стандартната ТВ. Освен всичко останало те са с по три тунера, което дава възможност на зрителя да гледа един канал и междувременно да записва други два. До края на март тази година са били доставено 25 хиляди устройства.
Световното първенство по футбол ще отбележи началото на HDTV в Холандия. Там се очаква в началото на юни да стартира нов платен спортен канал Sport1, който ще предава в HD всички мачове от шампионата, а също и други спортни събития. Заедно с него ще стартира и Film1 - с най-горещите холивудски хитове за pay-tv.
В момента на сателитната платформа на Astra има осем HDTV канала, като се очаква до края на годината броят им да надвишава 20. До края на десетилетието мендижърите на най-голямата сателитна платформа в Европа очакват броят на HD каналите, излъчващи чрез сателитите Astra, да е над 200.


HTDV в САЩ

Стартът на телевизията с висока разделителна способност в Съединените щати бе през 1998 г. В началото потребителите не проявяваха особено желание да се сдобият със скъпите ТВ приемници, поддържащи телевизия с висока резолюция. Постепенно с успокояването на цените и появата на повече канали, излъчващи в този формат, интересът се увеличи. Миналата година 21% от продадените в САЩ телевизори са били HDTV, анализатори прогнозират до 2010 г. процентът да достигне поне 63.

Оле, оле, оле!

Силна подкрепа на навлизането на HDTV тази година ще даде Световното футбулно първенство в Германия. На това се надяват както мениджърите на телевизионните канали и вериги, така и производителите на "високоразделителните" телевизори.
Кристалната картина е само единият елемент, обещаващ допълнително покачване на адреналина на феновете пред HTDV. Качественият стереозвук Dolby Digital 5.1. създава истинско усещане за това, че си на самия стадион и допълва зрителското преживяване.
На това разчита и единственият pay-TV оператор в Германия - Premiere, който ще предава цялото първенство в HDTV формат и се надява футболните страсти да доведат до нов прилив на абонати.
Футболните страсти ще присъстват на малкия екран в HDTV формат в почти цяла Европа. В Англия BBC ще предава в този формат всички срещи, в които участва британския национален отбор. ТВ и радиокорпорацията тества телевизията с голяма резолюция вече от година, като тази година освен хитови мачове от Германия ще разнообрзи тестовете си и с най-важните срещи на корта на Уимбълдън.
Футболните маниаци на Острова ще имат възможността да гледат мачовете на любимците си на огромен HDTV "телевизор" с диагонал от над 50 метра в култовото кино Одеон. Над 150 хиляди лири е излязло оборудването, а за да показва всички срещи на английските футболисти, киното е сключило договор с канала Euro 1080.
BSkyB е другият британски оператор, който ще предава мачовете от Евро 2006 в HD за своите платени абонати, CanalSat във Франция и Sky Italia в Италия също планират подобни предавания.Миш маш в понятията

Сравнително бързото навлизане на множество понятия, свързани с телевизията в живота ни породи множество обърквания в представите на хората. Ето сега няколко бързи уточнения.
Според това как се разпространява телевизията бива наземна (terestrial), кабелна (cable) и сателитна (satelite). Наименованията на трите типа са ясни и няма нужда да бъдат обяснявани.
Предаването на телевизионния сигнал може да бъде аналогово или цифрово. Телевизорът, с който сте свикнали, е аналогов. За да гледаде цифрова телевизия (DVB - Digital Video Broadcast) на него трябва да се сдобиете със сет-топ или иначе казано - дигитален тунер. Има голямо значение дали цифровият сигнал се разпространява наземно (DVB-T), кабелно (DVB-C) или сателитно (DVB-S), защото се използват различни типове модулация. Например ако си купите цифров сателитен тунер, с него няма да можете да гледате кабелна цифрова ТВ. По-големите кабелни оператори в София и още няколко града вече предлагат свои цифрови пакети. Единсjвено от Естнет (бивш Евротур Сат) обаче обявяват кои точно канали са пуснали там. За другите оператори тази инфромация е като държавна тайна.
Пример с Канал 1 и ТВ България на БНТ. Канал 1 се излъчва аналогово: наземно на 7 канал от РРТС Копитото, аналогово кабелно от всички оператори, цифрово от някои от тях по кабел, от лятото на миналата година и цифрово наземно (DVB-T) на 64 канал в дециметровия обхват. ТВ България пък се излъчва цифрово чрез сателит (DVB-S) чрез спътника Hot Bird 6.
Навлизането на цифровата телевизия в живота ни вкара и други нови понятия - PPV, условен достъп и т.н. Объркването тук е пълно и скоро сигурно няма да приключи, тъй като се подхранва от самите фирми, формиращи пазара сега.
ТВ програмите, които можем да гледаме безплатно, се наричат "свободни (free) канали". Другите са "програми с условен достъп" или pay-tv - тоест трябва да изпълним някакво условие, като например да си платим месечната такса, за да можем да го гледаме. Объркването в понятията тук настъпи още преди няколко години, когато Естнет написаха в офертата си за цифрова ТВ, че клиентите им могат да гледат свободните (free) програми срещу 5 лева. Така се получи маркетинговия абсурд, че за безплатните уж програми човек плаща. Безумната формулировка беше подета по-късно и от други кабелни оператори, явно защото звучи добре основният пакет програми да се нарича "свободен". Фактът, че за него се плаща обаче означва, че той също е с условен достъп, каквото и да ни обясняват операторите.
Съществуват обаче платени ТВ канали, по които не върви цялостна програма, а се излъчват отделни спортни събития или филми. Например някои от тях въртят един и същ филм цяло денонощие или седмица, други предлагат възможност да се гледа наживо футболна среща и т.н. За всяко такова "събитие" се заплаща поотделно (доскоро това беше ситуацията с Формула 1 по Ринг) - на принципа "плати за да видиш" или pay-per_view (PPV). В България вече съществува PPV система, достъпна както за кабелните, така и за сателитните потребители.
Кабелната, наземната или сателитна телевизия може да излъчва във формат 4:3 (това е съотношението между широчината и височината на образа), но може да и да е в 16:9 - широкоекранна телевизия, копираща стандартните размери на кино екрана. Все пак е важно да уточним, че не е задължително широкоекраната телевизия HD. Множество канали - като френския NRJ 12 и дузина немски телевизии, излъчват в 16:9 но със стандартна резолюция (SD). От друга страна обаче, HDTV е най-често широкоекранна и най-често цифрова, независимо дали се разпространява наземно, кабелно или сателитно.
{START_COUNTER}