Сега излъчването на цифрова телевизия е на върха на своето развитие и популярност. Освен това почти всички ретранслатори вече са преминали към новия формат. Въпреки че не всички потребители могат да си позволят да закупят нов телевизор с поддръжка за качество на цифровото излъчване. Специалните приемници (прикачени файлове) са се превърнали в спасителен пояс за тях. Тази статия съдържа подробна информация за това как да свържете вашата цифрова телевизия към телевизора.

Как да свържете цифров приемник към телевизор

Свързването на цифрова приставка към телевизор е съвсем просто и при желание всеки може да се справи

Съдържание

Значението на свързването на цифрова телевизия

Цифровата телевизия, която замени аналоговата телевизия, бързо набира популярност сред потребителите на телевизионни продукти. Основната му характеристика е възможността за предаване на висококачествени изображения от разпространителя на потребителя благодарение на разделителната способност Full HD. В същото време трябва да се отбележи, че цифровата телевизия се развива едновременно с други технологии, в резултат на което се появяват три вида излъчване - наземно, кабелно и сателитно.

Свързването на цифрова телевизия отваря много възможности за потребителя

Свързването на цифрова телевизия отваря много възможности за потребителя

Свързването на цифрово телевизионно излъчване изисква телевизия от ново поколение, оборудвана с опцията Smart. Тогава въпросът за това как да свържете цифрова телевизия без приставка се решава от само себе си.Ако в устройството няма опция, тогава се нуждаете от специално оборудване под формата на приемник (приемник). Това е универсално устройство, което обикновено е подходящо за приемане на сигнали от различни формати поради големия брой конектори. Но в същото време могат да възникнат определени трудности, свързани с използването на всеки от входовете и директно с процеса на свързване.

Ето защо, преди да свържете цифрова телевизионна телевизия към телевизор, особено важно е внимателно да проучите подробната информация относно правилното свързване на цифрова телевизия у дома, като използвате цифрова телевизия към телевизор. Самият процес включва няколко етапа:

  • избор на оборудване;
  • антенна връзка;
  • свързване на приставка за кодиране и разпределение на сигнала.

Как да се свържете с цифрова телевизия: Избор на формат за излъчване

По този начин свързването на приемника към телевизора е необходимо, за да се получи не само сигналът, но и да се декодира. Широко разнообразие от оборудване може да служи като приемник в такива случаи. Изборът му директно зависи от самия формат на излъчване.

Изборът на приемника за телевизора ще зависи от формата на излъчване

Изборът на приемника за телевизора ще зависи от формата на излъчване

Кабелна телевизия. Ако е избран такъв модел на излъчване, тогава картината вече се показва на екрана в определен формат. Тук вместо приемник е свързан специален проводник с висока честотна лента, който само трансформира сигнала, който е кодиран във формат DVB-C. Същото оборудване, което приема сигнала, е инсталирано на място, посочено от доставчика, който е отговорен за неговата непрекъсната работа.

Полезен съвет! Необходимостта от свързване на цифров усилвател на сигнал, кодиран във формат DVB-T2, зависи от разстоянието на антената от ретранслатора.

Сателитна телевизия. Това е най-ранният формат, който се появи по времето на аналоговото излъчване и дори сега излъчва цифрови канали като DVB-S. Сателитната телевизия предлага редица предимства за разпространителите, изискващи минимум инфраструктура за широко разпространение на сигнала. Приемането на сигнала се осигурява от сателитни отражателни антени, така наречените чинии. Преди разпространение, сигналът се кодира във формат DVB-S2. Това е второто поколение цифрово излъчване.

Наземна телевизия или DVB-T. Това е настоящата алтернатива на аналоговата телевизия и работи на същия принцип. Приемането на сигнала се извършва чрез дециметрова антена, способна да приема честоти на наземно аналогово и цифрово сателитно телевизионно излъчване в диапазона от 0,3 до 3 GHz. За декодиране използвайте цифров приемник към телевизора. Как да свържем оборудването, ще разгледаме допълнително.

Опции за връзка с цифрова телевизия в зависимост от формата на излъчване

Опции за връзка с цифрова телевизия в зависимост от формата на излъчване

Как да свържете приставка към телевизор: оборудване и аксесоари

Преходът към един от форматите за цифрово излъчване изисква наличието на определено оборудване, което има своя собствена специална конфигурация. Устройствата, предназначени за организацията на всеки цифров телевизионен формат, се изискват в пълен комплект. Най-скъпо е оборудването за сателитна телевизия, което включва приемник, приемаща глава (може да има няколко от тях) и рефлектор.

Универсално устройство за всеки цифров телевизионен формат е приставка, която има няколко цели едновременно:

  1. Декодер. Декодиране на сигнали и предаване на изображение към телевизора както в MPEG-2, така и в MPEG-4 формати.
  2. Табло. С помощта на приемника включвате цифрова телевизия и управлявате канали, както и получавате сигнал, когато използвате дистанционното управление.
  3. Поддръжка на съдържание. Приставката се използва за настройка на телевизия и деблокиране на платени канали.

В зависимост от вида на модела и предназначението на приемника, устройствата обикновено се класифицират на профилни и универсални. От своя страна профилът е разделен на кабелен, цифров и сателитен.Универсалните са универсални, поради което имат голям брой конектори. Нещо повече, всеки от тях изпълнява определена функция.

За да свържете телевизора към цифров формат, трябва да закупите приемник

За да свържете телевизора към цифров формат, трябва да закупите приемник

Как да свържете цифрова приставка към телевизор с RCA кабел

В процеса на свързване на цифров приемник към телевизор, трябва да вземете предвид какви конектори са на панела и какъв стандарт за излъчване се поддържа. Основният конектор за свързване на тунера към телевизор за цифрово и аналогово излъчване е RCA VGA адаптер. Адаптер с RCA "лале" конектор е проектиран да осигури контакт на аналоговия видео изход към VGA D-Sub 15 пинов конектор.

Полезен съвет! RCA кабелът се счита за захранващ кабел, поради което, преди да го свържете, трябва да изключите захранването към телевизионната приставка и самия телевизор.

Адаптерът VGA към RCA може да се използва за свързване например на DVD плейър или телевизионен тунер за сателитно излъчване с аналогов компонентен видео изход (Y, Pr, Pb) към мултимедиен проектор, който има D-Sub-15 пинов VGA компонент видео видео вход ... Няма видео вход 3 RCA (Y, Pr, Pb).

Конекторът има три входа и изхода. Общото им име е „съединители за лалета“. Конкретна функция се обозначава с определен цвят на кабела и съответния щепсел:

  • жълтото се използва за свързване на кабел за предаване на видео сигнал;
  • червените и белите кабели са отговорни за предаването на аудио сигнала.
RCA кабелът има ниска честотна лента на сигнала

RCA кабелът има ниска честотна лента на сигнала

Трябва да се отбележи, че тази връзка се характеризира със слаба пропускателна способност на сигнала. Така че не очаквайте перфектна резолюция 1080p от него.

SCART конектор: характеристики и възможности на оборудването

Конекторът SCART е по-компактна версия на конектора тип RCA. Той се инсталира в малки приемници или в други устройства, при условие че приставката е оборудвана с голям брой входове. За свързване използвайте същия кабел с SCART щепсел към RCA конектора. По този начин конекторът "Scart" се счита за най-компактния адаптер за телевизионни тунери.

Такива конектори се наричат ​​още Peritel, Euro-AV или, по-просто казано, Euro конекторът, който всъщност е специален тип конектор, използван в телевизори и други устройства, предназначени да работят заедно с други устройства, като видеорекордери, декодери, DVD плейъри и т.н. DVD рекордери. Този тип стандарт е изобретен във Франция още през 70-те години на миналия век, а съединителят SCART придобива особена популярност през 80-те години.

Такъв съединител помага за много по-бързо свързване на различни устройства. В същото време той комбинира всички възможни сигнали (както аудио, така и видео), които отиват към щепсел с определен брой изходи. Пинът на съединителя Scart се нарича обозначаване на функциите на контактите. Съвременното телевизионно или видео оборудване, произведено за европейския пазар, на практика е оборудвано с SCART конектор. Благодарение на тази възможност се осъществява обменът между "цифровия" и аналоговия сигнал.

SCART конекторът е по-усъвършенстван и компактен от RCA

SCART конекторът е по-усъвършенстван и компактен от RCA

Конекторът SCART съдържа 20 извода, които могат да приемат или предават определен тип аналогов сигнал. Ръбът на съединителя е направен от метал, той е свързан към екраниращата намотка на кабела, като по този начин предпазва видео сигнала от различни видове смущения. Металната рамка е асиметрична отвън, за да се предотврати неправилно включване в контакта.

HDMI адаптер: функционални характеристики

Tulip HDMI е съединител за свързване на коаксиален кабел с висока честотна лента. Инсталиран е в почти всички модерни модерни тунери и телевизори. Ако приемникът е снабден с няколко входа за целите на различен метод на свързване, тогава трябва да се използва HDMI конекторът.

Важно! Разглеждайки HDMI конектора като средство за свързване, трябва да се отбележи, че именно той е отговорен за висококачествените изображения във формат Full HD.

Недостатъците на HDMI конектора включват липсата на функция за поддържане на аналогово телевизионно излъчване, което е неприемливо за тези потребители, които излъчват няколко канала в цифров формат (главно аналогови телевизионни канали).

Почти всички съвременни декодери и телевизори са оборудвани с HDMI конектор

Почти всички съвременни декодери и телевизори са оборудвани с HDMI конектор

RCA HDMI адаптерът е преобразувател тип HDMI към RCA тип cinch и обратно. Такива преобразуватели обикновено се използват за свързване на по-стари (по отношение на входовете), но висококачествени (по отношение на изображения) устройства към HDMI входове на съвременни устройства. Евтин конвертор HDMI-SCART служи като аналог на такива адаптери. В такава схема на свързване обикновено се използва троен чинч кабел, който предава видео и звук в аналогов формат и HDMI за качество на цифровата картина.

Трябва да се отбележи, че различни USB портове се използват като захранващи устройства за преобразувателите, което абсолютно не влияе върху качеството на сигнала, преобразуван с помощта на такъв адаптер. За да сте сигурни в това, препоръчително е да тествате адаптера за съвместимост. Проверката е особено важна за HDMI-RCA адаптери, тъй като в средата на кабела няма чип за преобразуване, който може да повлияе на функционалността на устройството. Ето защо е необходим конвертор.

HDMI VGA адаптер: функции и функции

Преобразувател HDMI към VGA се използва за преобразуване на цифров сигнал от цифрово качествено оборудване с HDMI изход в аналогов сигнал, който се подава към VGA входа. Конверторът HDMI-VGA придоби голяма популярност благодарение на функционалността за свързване на видеокарта с HDMI изход към аналогови екрани от предишни поколения с VGA вход.

HDMI-VGA адаптерът е допълнително оборудван с аудио кабел с дължина 50 см. Аналогов видео сигнал от входа на адаптера се предава към VGA входа на монитора, а аудио сигналът преминава през кабела към монитор с вградени високоговорители, високоговорители или стерео система.

HDMI към VGA адаптер има много положителни характеристики

HDMI към VGA адаптер има много положителни характеристики

HDMI-VGA адаптерът има относително малко тегло и размер. Пакетът съдържа адаптер, кабел за аудио устройство със стандартен жак 3,5 мм. Това е мини конвертор с поддръжка на резолюция 720P-1080i-1080P, така че е подходящ за различни видове устройства.

По този начин основните характеристики и работата на адаптера VGA към HDMI се дължат на такива характеристики като:

  • компактни размери на адаптера;
  • HDMI цифров видео поток се преобразува в аналогов VGA сигнал с изход на аудио сигнал към 3,5 мм жак;
  • поддържане на видео изход с резолюция 1920x1200, 60 Hz;
  • поддръжка за HDMI 1.4 версия;
  • параметри на преобразувателя: ширина - 49 мм, дължина - 23 мм, височина - 5 мм.

Полезен съвет! HDMI-VGA адаптерът не се нуждае от допълнително захранване, така че може да работи безшумно дълго време, захранван от свързаните устройства, без да се повреди.

Конвертерът HDMI към VGA е компактен и универсален

Конвертерът HDMI към VGA е компактен и универсален

Как да свържете телевизор към цифрова телевизия чрез LAN конектор

LAN конекторите се инсталират изключително в универсални приемници и интелигентни телевизионни приемници. Този тип вход се използва за гледане на интерактивни телевизионни предавания с помощта на Ethernet кабел. В основната част на такива приемници са инсталирани мощни видео адаптери, тъй като технологията IPTV не предвижда кодиране на сигнала. По този начин сигналът се предава директно с висока степен на разделителна способност.

Модулът CAM присъства в сателитните приемници. Необходимо е да се използва банкова карта или специална карта на оператор за деблокиране на платени канали и извършване на плащания за други отдалечени услуги.

Свързана статия:

Цифрова телевизионна кутия: основна информация за тунера

Сортове и видове, основни параметри и допълнителни функции. Характеристики на работата, нюансите на избора и свързването на оборудването.

DVI и D-SUB са мощни приемници, предназначени за Smart-TV и имат видео адаптер. Такива устройства имат DVI-вход, подобен на конектора на компютърни видеокарти. За да се свържете с телевизора, ви е необходим подходящ кабел, който може да бъде проводник, свързващ монитора със системния блок на стационарен компютър.

В този случай телевизорът или мониторът трябва да имат D-SUB гнездо, в случай на отсъствие ще трябва да закупите специален адаптер. Как да свържете телевизор към антена или сателитна чиния? Това може да се направи с помощта на конектора RF IN. Такъв адаптер е универсална опция, когато решавате как правилно да свържете цифрова телевизия към аналогов телевизор. Може да се намери на почти всички приемници и телевизори от различни години на производство.

Сигналът с висока разделителна способност пристига през LAN конектори

Сигналът с висока разделителна способност пристига през LAN конектори

Как да свържете цифровия визуален интерфейс (DVI) към вашия телевизор

Цифрови визуални интерфейси - в превод от английски буквално означава „цифров видео интерфейс“. В ежедневието съкращението DVI е по-известно. Това всъщност е стандартен интерфейс, който е предназначен да трансформира видео сигнал към цифрови телевизионни устройства. Те включват LCD монитори, телевизори с такива екрани и проектори. Интерфейсът е разработен от Работната група за цифрови дисплеи, откъдето идва и ключовата дума в името на устройството.

Форматът за трансфер на данни, установен в DVI, се основава на PanelLink, прогресивен метод за трансфер на данни, разработен от Silicon Image. Той използва високоскоростно предаване на цифрови потоци TMDS (Transition Minimized Differential Signaling), което буквално означава „диференциално предаване на сигнал с минимална разлика в нивата“. По принцип това са три канала, които пренасят видео потоци и други данни, чиято честотна лента достига 3,4 Gbps на графичен канал.

Интересно е да се знае! Историята на появата на технологиите е свързана с появата на големи плазмени екрани през 90-те години на миналия век, когато LCD мониторите всъщност са били отнети от лаптопи, които са били предназначени единствено за показване на информация на екрана в цифров формат. В тази връзка през 1999 г. е разработено устройство за цифрово предаване на видео сигнали DVI.

DVI форматът осигурява високоскоростен цифров стрийминг

DVI форматът осигурява високоскоростен цифров стрийминг

Дължината на кабела не е посочена в спецификацията DVI, тъй като този параметър зависи от обема на предадената информация. 10,5 m проводник се използва за предаване на снимки с разделителна способност 1920x1200 пиксела. 15-метров проводник може да предава видео изображения с разделителна способност 1280x1024 пиксела в нормално качество. Следователно, за да се усили сигналът при свързване на цифрова телевизия чрез дълъг кабел, се използват специални устройства.

Типове DVI конектори: Спецификации на DVI-DVI кабел

Има няколко типа DVI конектори, характеристиките на които трябва да се разберат, за да се свърже правилно приемникът към телевизора. Сред тях са следните:

  1. Single link DVI е едноредов кабел, който използва четири усукани двойки проводници с различни цветове. Това са така наречените зелени, сини, червени и тактови сигнали. Те правят възможно излъчването на сигнал от 24 бита на пиксел, което помага да се постигне максимална разделителна способност - 1920x1200 (60 Hz) или 1920x1080 (75 Hz).
  2. Dual link DVI е двоен режим, който удвоява честотната лента за разделителни способности на екрана 2048x1536, 2560x1080 или 2560x1600. В този случай за големи LCD екрани (над 30 ″) с висока разделителна способност ще ви е необходима видеокарта с двуканален изход, наречена
  3. DVI-D Dual-Link. Монитор с максимална разделителна способност на екрана 1280x1024 изисква прост кабел от лалета. DUAL LINK е неподходящ тук, тъй като служи за свързване към монитори с по-висока разделителна способност.

Говорейки за видовете DVI конектори, трябва да се споменат следните устройства:

  • DVI-A Single Link, където буквата „A“ означава аналогов, т.е. приема се чисто аналогово предаване;
  • DVI-I, където „I“ означава, че се планира както аналогово, така и цифрово предаване;
  • DVI-D, в който буквата „D“ означава чисто цифрово предаване.
Днес има няколко вида DVI конектори

Днес има няколко вида DVI конектори

Специална версия е DVI-DVI кабелът, произведен в дължина 1,8 м. Предназначен е за излъчване на видео сигнали в цифров формат между видео устройства, които предават и приемат сигнал. Освен това те имат DVI интерфейс. Това може да бъде компютър, монитор, видеопроектор или LCD.

Характеристики и възможности на F-конектора: монтиране на кабел

F-конектор за коаксиален кабел (друго име - обвиващ конектор), снабден с вътрешна резба за RG-6 проводник. Предназначен за комуникация на кабела с тунера и се използва също за свързване на телевизора към антената. Как да направим това, ще разгледаме допълнително.

Полезен съвет! С помощта на F-конектора можете да свържете различни кабели доста просто и бързо. F-съединителите и проводниците могат да бъдат с различен диаметър, затова, преди да свържете кабела към телевизора, уверете се, че F-съединителят и проводникът са съвместими помежду си.

Самият процес на инсталиране на F-конектора включва следната последователност от действия:

  • отстраняване на външната изолация на кабела на дълбочина 15 mm, под която ще бъдат изложени голям брой едножилни медни проводници;
  • огъване на екрана от многожилната шина за изолация;
  • премахване на фолиото;
  • отклонение от края на проводника с 10 mm и отстраняване на вътрешната изолация на кабела, което позволява освобождаване на централната сърцевина;
  • отстраняване на централната сърцевина с нож от горния слой емайл и завинтване на съединителя.
Диаграма на последователността на монтаж на F-конектор

Диаграма на последователността на монтаж на F-конектор

В резултат на извършените действия централното ядро ​​трябва да излиза на няколко милиметра над F-съединителя. Останалата част от сърцевината трябва просто да бъде отрязана.

Има няколко типа F-конектори. Те могат да бъдат прости или компресионни, за инсталирането на които ще ви е необходим специален инструмент. Такива F-конектори се използват главно от професионалисти, тъй като значително намаляват времето за инсталиране и работата се извършва по-добре. Компресионните съединители издържат значително по-дълго и са по-надеждни от обикновените F съединители. Използването им дава възможност да се удължи експлоатационният живот на оборудването няколко пъти.

Как да свържете цифрова телевизия към стар телевизор: основни нюанси

Преди да свържете телевизионната приставка към телевизора, трябва да разберете схемата на свързване, която може да е различна в зависимост от модела на телевизора и цифровия телевизионен формат. Ако говорим за устройство с вграден телевизионен тунер, тогава, съответно, можете да направите без телевизионен приемник. В този случай е достатъчно просто да свържете антената, която ще предава сигнала директно към телевизора. Сигналът ще бъде декодиран в него. В резултат на това потребителят получава графично изображение с отлично качество.

За да свържете цифров приемник към стар телевизор, трябва да закупите интелигентен тунер, който отваря достъп до различни формати за излъчване, включително възможността за получаване на IPTV. За целта ви е необходим LAN конектор, към който свързвате мрежов Ethernet кабел.

За да свържете цифрова телевизия към стар телевизор, имате нужда от интелигентен тунер

За да свържете цифрова телевизия към стар телевизор, имате нужда от интелигентен тунер

Излъчването на изключително наземна телевизия на евтини цифрови телевизори също е проблематично. Ако говорим за универсална приставка, тогава можете просто да използвате сателитна или кабелна телевизия. Тогава въпросът към кои телевизори може да се свърже тунерът е просто без значение. Тази опция е подходяща за тези, чието излъчване се осигурява само през първия мултиплекс.

Как да свържете цифрова телевизия към стар телевизор без лалета

Доста рядко, но можете да намерите такава опция, че цифровата телевизионна приставка няма необходимия конектор, тоест няма възможност за свързване чрез лалеви проводници, които преди бяха оборудвани с почти всички устройства. Сега говорим за "лалета", които са оборудвани с почти всички стари телевизори. Ако възникне такъв проблем, тогава трябва да използвате един от адаптерите въз основа на това, което е на разположение.

Полезен съвет! Ако телевизорът няма вход "лале", но VGA е налице, проблемът с връзката всъщност е разрешен, тъй като има много различни адаптери за този тип аналогова трансформация на данни.

След появата на широколентовата телевизия предаването на телевизионния сигнал се разделя на аудио и видео сигнали. Преди това AV конектор с аудио-видео изход беше използван за свързване на телевизор към приемник. Неговата особеност се крие във факта, че можете да излъчвате сигнала от AV към антенния вход.

Опции за свързване на цифрова телевизия към стар телевизор

Опции за свързване на цифрова телевизия към стар телевизор

В този случай, преди да свържете тунера към телевизора чрез антенния вход, ще трябва да закупите подходящ кабел. С помощта на AV кабел можете да свържете цифрова приставка към телевизор от стар стил, но качеството на картината ще бъде на аналогово ниво, поради ограничената възможност за пикселна разделителна способност на екрана.

Как да свържете приставка към два телевизора

Веднага трябва да се отбележи, че възможността за свързване на цифров телевизионен тунер към два телевизора наведнъж може да бъде ограничена или пълна. Всичко зависи от предназначението на самата конзола. Всички Smart-тунери имат функцията за свързване и разпространение на сигнал към няколко различни устройства едновременно, поради което те могат да контролират всяко отделно. Когато приемникът няма такава опция, вторият телевизор ще може да дублира програмата, която се излъчва на първото устройство.

Този проблем може да бъде частично решен чрез свързване на различни приемници. Може да е сателитна чиния плюс кабелна телевизия. Различните формати за излъчване работят на определени честоти. По този начин телевизионното излъчване на една и съща програма ще се извършва по различни независими канали по различни начини. Това се отнася както за качеството на картината, така и за звука.

Свързването на телевизионен тунер с помощта на антена се извършва с цел приемане на цифрово наземно телевизионно излъчване от ретранслатор или друг разпространител. В момента има три вида приемници на сигнал, самата схема на свързване на цифрова телевизия към телевизор зависи от тях. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно по-долу.

Интелигентните тунери ви позволяват да свържете вашата цифрова телевизия с два телевизора наведнъж

Интелигентните тунери ви позволяват да свържете вашата цифрова телевизия с два телевизора наведнъж

Как да свържете безплатна цифрова телевизия към телевизия чрез различни видове приемници

Цифровият сигнал, който се предава чрез преобразуване през приемник, може да идва от различни приемници. Преди да свържете телевизионен тунер към телевизор, трябва да разберете за кой от трите типа приемници става въпрос и да разгледате всеки от тях.

Полезен съвет! Ако сравним антени за приемане на въздух, тогава сателитното излъчване е универсално. В същото време, за да приемате сигнали от различни формати, е достатъчно просто да свържете приемника към рефлектора с помощта на нова глава.

УКВ антена. Това е най-старото устройство за приемане на телевизионен сигнал, така че излъчването се извършва изключително в аналогов формат. Този тип излъчване скоро ще престане да съществува, отстъпвайки място на цифровата телевизия. Тъй като RTRS ретранслаторите все още не са инсталирани навсякъде (по-специално, те липсват в слабо населени райони, отдалечени от големите градове), аналоговото излъчване все още е търсено сред населението. Въпреки че има само 10 канала, аналоговата телевизия, поради широкото си разпространение, е достъпна почти навсякъде.

UHF антената е приемник от по-ново поколение, така че вече може да се използва за приемане на цифрови канали. По отношение на дизайн и размери такава антена е подобна на аналогов излъчващ приемник. Той може лесно да служи за приемане на излъчване с висока разделителна способност и напълно безплатно. Трябва да се отбележи, че цифровата телевизия се появи сравнително наскоро, така че все още не всеки има достъп до всички канали.За да използвате цифров ретранслатор, трябва да разберете как да свържете усилвателя си към телевизора.

За да свържете правилно приемника, трябва да разберете вида на приемника

За да свържете правилно приемника, трябва да разберете вида на приемника

Ястие за получаване на сигнал от сателит. Тази антена се използва за приемане както на цифрови DVB-S2, така и на аналогови сигнали. Сателитното излъчване се извършва на гигагерцови честоти, така че сигналът може да бъде приет навсякъде в страната, тъй като е наличен.

Как да настроите цифров приемник с 20 канала

По този начин, преди да настроите цифров приемник към телевизора си, трябва да вземете решение за приемника и приемника. Тук трябва да се ръководите от личните предпочитания. Трябва да се отбележи, че в голям град можете да използвате просто наземно излъчване на ефир, което ще ви позволи да получите 20 безплатни канала.

В малките градове също е по-добре да използвате наземна телевизия, докато не бъде свързан втори мултиплекс. В най-отдалечените региони, където възникват сериозни проблеми с излъчването, най-добрият вариант е да свържете сателитна антена през приемник.

В този случай, преди да настроите приемника за 20 канала, трябва да закупите усилвател. В този случай положението и посоката на оборудването не са от значение, тъй като сигналът се приема по цялата равнина, т.е. при 360 °. Ако е необходимо да се свържете чрез външна антена, тогава в този случай трябва да се отбележи, че това изисква избор на правилната посока. Приемането на сигнал в този случай ще идва от телевизионни кули, които предават излъчване от двата мултиплекса.

В голям град можете лесно да настроите прием на 20 безплатни канала

В голям град можете лесно да настроите прием на 20 безплатни канала

Важно! Когато свързвате телевизор с помощта на проста антена, имайте предвид, че между антената и ретранслатора не трябва да има големи конструкции или други препятствия. В частния сектор е по-добре да инсталирате антената на височина 10 m над земята.

Сателитната антена може да приема сигнал навсякъде и на всякаква височина. Сигналът се излъчва със силно излъчване на гигагерцови честоти, сигналът се предава към приемника без смущения, независимо от времето. Единственото условие за инсталиране на сателитна антена е нехоризонтално разположение.

Как да настроите цифров приемник към вашия телевизор и да настроите всички канали

В зависимост от това кое устройство трябва да бъде свързано, се избират самият тип връзка и съответно настройките. Те обикновено се разделят на три категории:

Можете да настроите приемника и каналите чрез свързване на сателитен приемник

Можете да настроите приемника и каналите чрез свързване на сателитен приемник

  1. Свързване към телевизор с вграден цифров тунер, без да се използва приставка. В тази опция, за да настроите телевизионни канали, е достатъчно да изберете TVK за всеки от мултиплексите и просто да зададете автоматично търсене. Настройката ще се извърши в автоматичен режим. Намерените по време на търсенето канали също ще бъдат запазени автоматично.
  2. Свързване към телевизор с помощта на цифрова телевизия. В този случай, като правило, те използват прост и евтин приемник, предназначен за излъчване на цифрова телевизия от стандарта T2 на стар модел телевизор. Преди да настроите цифров приемник, имайте предвид, че всички тунери са свързани чрез A / V кабел. За да направите това, трябва да включите AV канала в телевизионния приемник и едва след това да използвате автоматичното търсене на телевизионния приемник.
  3. Връзка чрез сателитен приемник. Такива устройства функционират по различен начин и въпреки формата на излъчване, те получават всяко излъчване като обикновен сигнал, но с определена честота. Тук на разположение са хиляди телевизионни канали, които имат собствена базова честота, така че автоматичното настройване се извършва в целия честотен диапазон на дециметровите вълни и това ще отнеме доста време. В този случай е по-добре да използвате ръчно търсене на канали. Това ще ви позволи незабавно да създадете свой собствен рейтинг на канала.

Как да свържете цифрова приставка към телевизор: алгоритъм за различни модели

Настройката няма да бъде извършена правилно, ако са допуснати грешки при свързване на цифровата телевизионна приставка. Това е аксиома, така че на този етап трябва стриктно да следвате последователността стъпка по стъпка в съответствие с инструкциите, приложени към устройството. Процесът на свързване включва следните етапи:

За да работи телевизора правилно, трябва да свържете приставката според алгоритъма

За да работи телевизора правилно, трябва да свържете приставката според алгоритъма

  1. Свързване на кабела от антената към приемника.
  2. Свързване на приемника към телевизора. Ако тунерът е вграден, тази стъпка се пропуска.
  3. Свързване на телевизора и приемника към мрежата.
  4. Свързване на захранването към усилвателя на телевизионния приемник.

Полезен съвет! Режимът на автоматично търсене за всеки конкретен приемник е различен, затова, преди да настроите телевизора за цифрово излъчване, трябва да проучите подробно инструкциите, съдържащи се в ръководството с инструкции на устройството. Освен това тук можете да научите за други STB функции, например как да конфигурирате потребителски режими като време, профил или език на интерфейса.

Когато инсталирате цифрова телевизия, трябва да разберете какъв вид приемник се използва, какви са неговите функции и към кой телевизор може да бъде свързан. По функционалност и предназначение приемниците са разделени в съответствие със стандарта за сигнал, който получава:

  • цифров - това е приставка DVB-T2 с VGA изход;
  • кабелни приставки с формат DVB-C;
  • сателит или DVB-S2.
Когато инсталирате цифрова телевизия, трябва да определите вида на приемника и неговата функционалност

Когато инсталирате цифрова телевизия, трябва да определите вида на приемника и неговата функционалност

Трябва да се отбележи, че има и универсални телевизионни приемници, предназначени да приемат практически всеки цифров формат за излъчване, като същевременно поддържат прием на аналогов телевизор.

Как да разберете дали вашият телевизор поддържа DVB-T2

Най-новите телевизори вече имат вградени приемници. Първите телевизори с вграден DVB-T2 тунер се появиха през 2012 година. По-старите модели нямат тази функция. Ако домакинските уреди са закупени след 2011 г., тогава е напълно възможно да имате вграден приемник. Можете да проверите това, като прочетете ръководството с инструкции. Ако документът е загубен или сте закупили използван телевизор, можете сами да проверите наличността на тази функция.

За целта е достатъчно да включите и стартирате търсачката с помощта на дистанционното управление на телевизора. В интерфейса можете лесно да определите кои канали се поддържат от телевизионното устройство. Можете да разберете наличието на такава функция като поддръжка на DVB-T2 чрез онлайн магазини, като посочите конкретен модел в търсачката. Описанието за телевизора показва кои цифрови стандарти се поддържат от това устройство. Ако говорим за закупуване на нов модел, тогава можете да научите за функционалността на телевизора от търговски помощник или просто да прочетете описанието на прозореца.

Съвременните модели в по-голямата си част вече са оборудвани с DVB-T2 тунер - това вече е изискване на времето, така че няма особена нужда да се проверява неговата наличност. За да разберете как да свържете кабелна телевизия към телевизор, достатъчно е да имате подходящо кабелно и телевизионно устройство. Ако моделът на телевизора е стар, тогава трябва да се погрижите за закупуването на тунер и да проучите инструкциите за свързването му към конкретно устройство.

Можете да разберете дали телевизорът поддържа DVB-T2 от асистент по продажбите в магазина

Можете да разберете дали телевизорът поддържа DVB-T2 от асистент по продажбите в магазина

Сателитни приемници за цифрова телевизия

Сателитните приемници се считат за тунери от последно поколение, тъй като именно тези приемници са насочени към приемане на сателитна телевизия. Първоначално това бяха прости устройства с антенен вход, AV конектор, позволяващ свързване към телевизор, с CAM конектор, необходим за осигуряване на функция за настройка на операторската карта, позволяваща на потребителя да гледа платени цифрови канали.

Днес това са предимно универсални декодери, които също се наричат ​​2 в 1, което предполага наличието на приемник и дуплексер. С тяхна помощ можете да гледате телевизионни канали, получени от сателит и възпроизведени от наземен ретранслатор.

Интелигентните телевизионни приемници представляват специална категория тунери, които всъщност служат като заместител на интелигентните телевизори, предоставяйки на потребителя възможност да гледа интерактивна телевизия във формат IPTV. По принцип такива модели имат голям набор от различни конектори за приемане на сигнали от различни формати.

Интересно е да се знае! Интелигентните декодери имат сложен софтуер, който дава възможност за гледане на вече редактирани видеоклипове, осигурява достъп до Интернет и онлайн пазаруване, както и достъп до отдалечени възможности на Smart-TV.

Съвременните сателитни приемници се считат за универсални декодери

Съвременните сателитни приемници се считат за универсални декодери

Наборът от приложения зависи от самия STB модел и процеса на синхронизация със сървъра. Тези приложения ви позволяват да използвате такива популярни интернет услуги като YouTube, App Store, Google Play и дори Skype.

Как да свържете цифрова приставка към телевизор: видео в нов формат на телевизора

Различни модели корейски телевизори са доста популярни сред потребителите, по-специално LG и Philips. Поръчката им за свързване е почти еднаква. Преди да свържете цифрова приставка към телевизор LG, трябва да разберете дали устройството има вграден DVB-T2. Ако няма приемник, той трябва да бъде закупен. Най-добре е да закупите универсална приставка за приемане на цифрови телевизионни канали.

След свързване търсенето на цифрови канали започва чрез настройките на телевизора или телевизионния тунер. Менютата на LG TV са доста прости и достъпни.

Когато възникне въпрос как да свържете цифрова телевизия към телевизор Philips, на първо място, трябва да разберете коя година е моделът, тъй като интерфейсите на различните модели могат да се различават значително един от друг. Ако телевизорът е произведен преди 2011 г., тогава последователността за свързване на цифрова телевизия е следната:

Можете да свържете приставката чрез менюто Конфигурация в настройките на телевизора

Можете да свържете приставката чрез менюто „Конфигурация“ в настройките на телевизора

  1. Натиснете бутона Начало на дистанционното управление, посочено от къщата, и отидете в менюто "Конфигурация".
  2. След като се появи прозорецът "Инсталиране", щракнете върху OK.
  3. След това ще се появи друго меню, където трябва да намерите индекса "Настройки на канала". Щракнете върху OK.
  4. След това ще се появи допълнително меню, в което трябва да изберете „Автоматични инсталации“ и да кликнете върху „Старт“.
  5. За да бъдат намерени и запазени каналите, трябва да изберете показалеца „Преинсталиране“.
  6. Следващата стъпка е изборът на държава.
  7. След това трябва да преминете към „Цифров режим“ и да изберете „Кабел“ като източник на сигнал.
  8. В прозореца "Автоматично търсене на канали" трябва да натиснете "Старт" и да изчакате завършването на настройката.
  9. След като завършите търсенето, трябва да щракнете върху „Finish“.

Сега можете да започнете да гледате телевизионни канали.

Как да свържете цифрова приставка към телевизор Samsung

Телевизорите Samsung се считат за най-популярните на вътрешния пазар поради високото си качество. Те служат дълго време и няма нужда да ги подменяте. Следователно, за тази категория телевизионни устройства въпросът за свързването на цифрова телевизия е от значение.

Телевизорите на Samsung се считат за доста висококачествени, което ги прави много популярни сред потребителите.

Телевизорите на Samsung се считат за доста висококачествени, което ги прави много популярни сред потребителите.

Обикновено телевизорите от този производител са разделени на групи, които съчетават модели по технология и година на производство. В този случай самият ред на настройка на цифровите канали ще бъде малко по-различен.

Полезен съвет! Най-добре е да разберете въпроса как да свържете цифрова приставка към телевизор Samsung, инструкциите за телевизионния тунер ще ви помогнат. Има и много съвети за задаване на конкретни модели в Интернет.

Всеки тип телевизор е свързан по определена схема.В същото време има универсална процедура за настройка на цифрови канали на всички телевизори на Samsung. За тази цел трябва да извършите следните действия:

  1. Влезте в менюто на устройството с помощта на дистанционното управление.
  2. Отидете на раздела, посветен на телевизионната поддръжка.
  3. Намерете прозореца „Свържете се с Samsung“ и запишете номера и кода на телевизора. Декодирането на надписа е както следва. Например модел UE49MU6300U: UE е видът на устройството, 49 е диагоналът му в инчове, а MU е серията, която определя годината на производство, 6300U е номерът на самия модел.
Свързването и настройката на цифрова телевизия в Samsung може да се извърши, като се използват инструкциите

Свързването и настройката на цифрова телевизия в Samsung може да се извърши, като се използват инструкциите

След като сте решили типа устройство, можете да започнете да се свързвате в съответствие с инструкциите за определен модел.

Как да свържете DEXP цифров приемник към телевизор Panasonic и Toshiba

Най-популярната компания за цифрови телевизионни приемници е DEXP. Тези устройства са доста надеждни, лесни за настройка и относително евтини. Единственият проблем възниква при свързването на приемник към телевизор, тъй като това може да стане по няколко начина. Затова трябва да проучите по-подробно инструкциите за конкретен модел и да го сравните с инструкциите за свързване към определен телевизор.

Преди да свържете цифрова приставка към телевизори Toshiba, трябва да определите възрастта на модела на устройството. Ако вашият стар телевизор Toshiba работи безупречно, тогава можете просто да го конфигурирате отново, за да приема цифрово излъчване. За да направите това, трябва да закупите универсален тунер. След това към инсталираната антена е свързан кабел, тунерът е свързан към нея, а декодерът е свързан към телевизора.

След свързване трябва да конфигурирате каналите. За тази цел, използвайки дистанционното управление, трябва да отидете в менюто на телевизора, в раздела "Настройки", да изберете прозореца "Държава" и да кликнете върху желаната опция. След това, в реда за избор на вход, щракнете върху думата "Кабел", а отдолу изберете показалеца "Автоматична настройка", потвърждавайки действието с командата "OK". В новия прозорец изберете режима на търсене на DTV, а след това в подменюто - „Бързо сканиране“, като зададете следните стойности за търсене: начална и крайна честота - 274000 и 770000, модулация - 256, скорост - 6750. Мрежовият параметър трябва да е автоматичен.

Марката DEXP е най-популярната и търсена сред производителите на конзоли

Марката DEXP е най-популярната и търсена сред производителите на конзоли

Когато става въпрос за това как да свържете цифрова приставка към телевизор Panasonic, трябва да вземете предвид по-малката популярност на тази марка. В същото време устройствата са лесни за конфигуриране. Някои от стойностите за повечето модели са зададени по подразбиране, така че не е необходимо да ги задавате ръчно. След като ги въведете, просто трябва да приемете условията на споразумението (в долната част на екрана), след което ще започне автоматичното търсене на канали.

Как да свържете цифрова приставка към монитор от компютър

DVB T2 тунерите са проектирани да бъдат свързани към телевизор, а не към компютърни екрани, но това не изключва тази възможност. Благодарение на префикса можете просто да удължите живота на стар монитор, като го използвате като телевизионно устройство.

Полезен съвет! Преди да свържете цифрова приставка към монитора, трябва да разберете самия модел на екрана. Ако говорим за стар LCD монитор, тогава проблемът може да е липсата на RCA конектор за AV връзка. Новите монитори имат много по-лесно свързване, тъй като са оборудвани с HDMI конектор, докато старите имат само VGA и DVI-D.

Можете да свържете приставката към компютър с помощта на специален адаптерен кабел

Можете да свържете приставката към компютър с помощта на специален адаптерен кабел

Само няколко модела DVB T2 тунери са оборудвани с YPbPr и SCART конектори. Говорим за аналогов сигнал, който перфектно се предава на компютърни монитори. За да получите цифрово качество, ви е необходим YPbPr към VGA кабел, за да свържете DVB T2 кутия към монитора. Ако на монитора няма сигнал, трябва да опитате да се свържете чрез SCART-VGA конектор и кабел.

Има и друга опция за свързване на цифрова телевизия към монитор, която включва използването на преобразувател на AV към VGA сигнал. По този начин, когато възникне въпрос как да свържете монитор към цифрова телевизия, първо трябва да разберете оборудването, след което външен телевизионен тунер може да се използва за свързване към монитор без системен блок.

По този начин, за да свържете приставка за цифрово излъчване към телевизор, на първо място, трябва да вземете решение за формата на излъчване, да проучите телевизионния модел и да изберете подходящия тунер. Освен това е необходимо да се вземе предвид от кой приемник ще дойде сигналът, както и да се разберат входовете и адаптерите. С тези знания, както и следвайки реда за настройка на каналите, можете лесно да получите висококачествена картина у дома, дори като свържете цифрова телевизия към стар телевизор.